A jelentés összefoglalja az elhízással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményeket, beleértve kialakulásának okait, egészségügyi következményeit, megelőzését, egészségpolitikai összefüggéseit és egyéb területeket. A készítők kitérnek a következő témákra is: milyen jelentős hatást gyakorol a világjárvány az egyénekre, az elhízást elősegítő környezeti tényezőkre és az egészségrendszerekre, hogyan súlyosbítja az elhízás a COVID lefolyását; hogyan növeli az elhízás a rák kialakulásának kockázatát és befolyásolja a túlélési esélyeket? A jelentés emellett tartalmazza a legfrissebb régiós tagállami statisztikákat az elhízottak arányáról és ajánlásokat is megfogalmaz az egészségpolitikusok számára.
Ezen ajánlások között szerepelnek adóügyi intézkedések (a HFSS-típusú élelmiszerekre kivetett adók mellett a zöldség és gyümölcs fogyasztásának fiskális eszközökkel történő ösztönzése), a kötelező frontoldali tápértékjelölés minden élelmiszerre, az adagok és a csomagolások nagyságának korlátozása, marketing korlátozások, egészséges élelmiszer-környezet kialakításának ösztönzése a közbeszerzésre vonatkozó szabályozás alakításával, edukációs kampányok végrehajtása (pl. zsírbevitel csökkentése, zöldségfogyasztás növelése érdekében). A jelentés azt is megállapítja, hogy az európai régió egyetlen országában sem tudták egyelőre megállítani az elhízottság előfordulási arányának növekedését. Egy, a fentiekből kiragadott, különálló intézkedés (pl. adó) nem tudja megállítani a tendenciát, ezek minden életkort és minden terültet felölelő szinergiájára van szükség.