A 2016 óta működő platform egyesíti az állami szerveket és az élelmiszer-értéklánc szereplőit, beleértve a fogyasztói és egyéb nem kormányzati szervezeteket (NGO). A Platform segítségével az Európai Bizottság uniós iránymutatásokat dolgozott ki az élelmiszer-adományozás és az élelmiszerek takarmányként való felhasználásának elősegítésére – miközben mindig gondoskodik az élelmiszer-biztonságról. A platform világos ütemtervet határozott meg, amely arra ösztönöz másokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket az élelmiszer-veszteségek elkerülése érdekében.

A Platform első ötéves tevékenységét összefoglaló jelentés jó gyakorlatokat és ajánlásokat fogalmaz meg a stakeholderek számára, az élelmiszerlánc valamennyi szereplője részére (szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-feldolgozás, kereskedelem, HORECA-ágazat).

A jelentés alapján is látható, hogy ahhoz, hogy az élelmiszermentés sikeresen működik, ott nagyon részletes, az érintettekkel közösen kidolgozott útmutatók készülnek az egész folyamathoz, amelyben nagyon pontosan meghatározzák a felelősségi köröket és az élelmiszerbiztonsági tennivalókat. Így lehet „biztonságossá” tenni az élelmiszer-előállítók számára a mentésben történő részvételt.