Ahogy arról a korábbiakban beszámoltunk, az Európai Bizottság egy olyan rendelettervezetet készít, amelynek értelmében a vállalatoknak a jövőben alá kell támasztaniuk a termékeikkel kapcsolatos környezetvédelmi állításokat, méghozzá az ún. Product Environmental Footprint (PEF, termék könyezeti-lábnyom) módszer alapján. A javaslat célja az, hogy a termékek és vállalatok környezeti hatásaival kapcsolatos állítások és kezdeményezések átláthatóak, összehasonlíthatóak és ellenőrizhetőek legyenek az egész Unióban és fenntarthatóbb döntéseket tegyenek lehetővé a fogyasztók, vállalatok és befektetők számára egyaránt. Ez a jogalkotási folyamat kiegészítője a DG JUST nevével fémjelezett ún. New Consumer Agenda uniós programnak és egy másik olyan jogszabály tervezetnek, amelynek célja, hogy a „zöld átmenetet” megkönnyítse a fogyasztók számára. Emellett alapját képezi majd a Farm 2 Fork startégiában beharangozott fenntartható élelmiszerjelölési előírások (védjegy) megalkotásának. Ugyanakkor kicsit a Nutri-Score példájához hasonlóan, az EU késlekedését elunva több tagállamban is megindult a munka e kérdés nemzeti szabályozására és a megoldások tesztelésére, ami az élelmiszeripar számára ismét a piac feldarabolódásának kockázatát és az áruk szabad áramlásának megnehezülését hordozza magában. 

A PEF módszerrel kapcsolatban egyelőre annyit érdemes kiemelni, hogy rendkívül bonyolult és alkalmazása bizonyosan nagy problémát fog okozni különösen a kkv-k számára. Ennek részleteiről a viták lezárulásakor egy későbbi hírlevélben fogunk beszámolni. Az Európai Bizottság már elkezdett a vállalkozókat célzó, online angol nyelvű oktató webinariumokat szervezni, melyek nyomon követhetők itt.