A FAO novemberi webináriumának célja az volt, hogy a klímaváltozás, és a koronavírus óriási kihívásainak kezelése mellett felhívja a figyelmet: nem szabad elfeledkeznünk azokról a milliárdokról, akik nem jutnak megfelelő és elegendő élelmiszerhez.

A járvány ismételten rávilágított az élelmezés-biztonság törékenységére és a megfelelő táplálkozás jelentőségére. A jelenlegi helyzet lehetőséget nyújt, hogy átértékeljük, hogyan tudjuk az élelmiszer-termelési rendszerek átalakításával csökkenteni a régiók közötti egyenlőtlenségeket, valamint hogyan növelhetjük a magasabb tápértékkel rendelkező élelmiszerek elérhetőségét, hogyan tehetjük az egészséges étrendet megfizethetőbbé.

Az élelmiszer-termelési rendszerek átalakítása segíthet az éhezés és az alultápláltság visszaszorításában, valamint hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Ennek elérése hosszadalmas és rendkívüli anyagi ráfordítást igényel, azonban a termelési rendszerek megfelelő átalakítása közvetlen és közvetett módon csökkenti a szociális és egészségügyi költségeket, valamint látványosan hat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

A cél eléréséhez az alábbi kérdésekre kell mihamarabb választ kapnunk:

  • Miként érhető el, hogy valamennyien egészséges élelmiszerhez jussunk?
  • Hogyan lehet a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az élelmiszer-veszteséget és pazarlást?
  • Hogyan lehet felhasználni az innovációt az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban?
  • Hogyan integráljuk az egyes országok makroökonómiai folyamataiba az elengedhetetlen agrár-élelmiszeripari átalakulások költségeit?

A szeminárium programja itt, maga a szeminárium itt és itt elérhető.