A „zöld állításokra” vonatkozó jogszabály-javaslatot várhatóan ez év őszére fogja elkészíteni az Európai Bizottság. A szabályozás célja, hogy közös alapot teremtsen a környezetvédelemhez köthető állításokhoz az ún. Product Environmental Footprint (PEF) módszer alapján. A problémát az jelenti mindenek előtt, hogy ennek a módszernek a kifejlesztése lassan halad és csak korlátozottan alkalmas jelenleg az élelmiszerek környezeti lábnyomának megállapítására, illetve az egyes termékek összehasonlítására. Mindeközben egyre-másra születnek a tagállamokban a magán és állami kezdeményezések erre vonatkozóan, például Franciaország 2021 végére el szeretné készíteni az erre vonatkozó, kötelező jelölési rendszerét. A szintén francia, de magán fejlesztésű rendszer, a Nutri-Score-hoz nagyon hasonló ún. Eco-Score jelölést (https://docs.score-environnemental.com/english/presentation) egyre több kiskereskedő alkalmazza. Mindez nehéz helyzetet teremthet az élelmiszeripar számára: ha a Bizottság késlekedik a megoldással, elképzelhető, hogy a Nutri-Score elterjedéséhez hasonló helyzet alakulhat ki, vagyis a tagállamokban villámsebességgel elterjed a piacon sokak által vitatott leegyszerűsítéseket alkalmazó önkéntes rendszer. Ugyanakkor annak is megvan a veszélye, hogy Bizottság által kifejlesztendő módszer pedig nem igazán lesz alkalmas a feldolgozott élelmiszerek jelölésére, azok megfelelő, életciklus alapú összehasonlítására környezeti hatásuk szempontjából. Emellett jelentős anyagi és adminisztrációs terhet jelentene az alkalmazásuk, különösen a kkv-k számára.