Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség elkészítette az uniós tápanyagprofilok megalkotásához szükséges tudományos véleményének tervezetét. Ez lényegében válasz a Bizottság által feltett kérdésekre. Eszerint az európai lakosság tápanyagbevitelében a legnagyobb népegészségügyi problémákat a túlzott telített zsír, só- és cukorfogyasztás okozza.  Ezért az EFSA javaslat-tervezete szerint, a majdani tápanyagprofilokban a következő tápanyagokat javasolja figyelembe venni: telített zsírsavak, nátrium, hozzáadott/szabad cukrok (vagy össz-cukortartalom), energia, étkezési rostok, kalcium. Az elkövetkező hónapokban először a tervezetet nyilvános konzultációra, majd a beérkezett javaslatokkal együtt véglegesítésre, várhatóan márciusban pedig végleges formájában elfogadásra kerül. Ennek alapján fogja a Bizottság elvileg 2022 év negyedik félévére elkészíteni a harmonizált FOP jelölésre és tápanyagprofilokra vonatkozó jogszabály-tervezetet.