Az EU-tagállamok 2021. október 8-án megszavazták az Európai Bizottság javaslatát, vagyis a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyagként való felhasználásának betiltását 2022-től. A titán-dioxidot számos élelmiszeripari termékben használják színezékként, többek között rágógumikban, süteményekben, étrend-kiegészítőkben, levesporokban. A Bizottság javaslata az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) májusban publikált tudományos véleményén alapul, amely arra a következtetésre jutott, hogy az E171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékanyagként használják, különösen amiatt, hogy a genotoxicitással kapcsolatos aggályokat nem lehet kizárni. Amennyiben a Tanács, vagy az Európai Parlament nem fogad el kifogást az év végéig, a rendelet 2022 elején lép hatályba. Ezzel egy 6 hónapos fokozatos kivonási időszak kezdődik, amely után teljes tilalom lép érvénybe. Ahogy arról szeptemberi hírlevelünkben hírt adtunk, a magyar kormányzat korábban hosszabb átmeneti időre tett javaslatot.