Éves szinten 3-4 százalékkal növekedhetett tavaly az élelmiszeripar a termelés volumene szerint 2013-hoz képest, legalábbis az októberig elérhető hivatalos adatok és a piaci várakozások szerint – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. Ez a belpiaci bővülés mellett az export erősödésének köszönhető, azonban azt még nem tudni, hogy a teljesítménynövekedés mennyiben köszönhető az online pénztárgépek mellett az 5 százalékos sertésáfának vagy a kétségtelenül kedvező alapanyag-beszerzési áraknak. Valószínűsíthetően kismértékben javult az élelmiszeripar egészének jövedelmezősége is az elmúlt évben, bár egyes alágazatoknál lehet eltérés – tette hozzá Éder. Ugyanakkor megtörhetik az élelmiszeripar 2014-es lendületét a bizonytalan piaci kilátások, ezért az idei év komoly kihívásokat és kockázatokat tartogat a szektor számára.